Pääkirjoitus

Attacin yli 20 vuotta sitten julistamat periaatteet vaihtoehtoisesta globalisaatiosta ja muutenkin ihmisläheisestä, demokraattisesta maailmasta ovat edelleen täysin päteviä ja niillä on vielä entistäkin suurempi tarve tulla toteen, kun katsoo maailman sekä Suomen tilaa. Odottelemme jo hieman epätoivoisesti miten ratkaistaan ihmiskunnan ja yhteiskuntien suuret haasteet, vaikka joitakin edistysaskelia onkin otettu. Osa poliittisista liikkeistä hämmentää tilannetta pyrkimällä vähättelemään ongelmia ja estämään muutokset vallitsevaan tilanteeseen. Erityisen tehokas propagandakeino on vedota taloustilanteeseen: talouden on pakko kasvaa ja julkista sektoria on pakko karsia, jotta voimme pitää riittävää elintasoa. Nämä väitteet on kuitenkin suhteellisen helppo kyseenalaistaa.

Talouseliitti puolustaa kynsin hampain omaa hallitsevaa asemaansa yhteiskunnassa. Jo yli 40 vuotta jatkunut uusliberalismin kausi on ollut eliitille loistava keino väittää olevansa vapauden puolella holhoavaa valtiota vastaan, vaikka tarkoituksena on tosiasiassa ollut ylläpitää ja vahvistaa vanhaa yhteiskunnallista luokkajakoa. Tiedämme kuitenkin että on monia mahdollisuuksia tämän kehityksen tai ehkä paremminkin kehittymättömyyden pysäyttämiseksi.

Toivoa on paljon ilmassa. Kansalaisjärjestöjen ja tutkijoiden toiminta vaihtoehtojen esiintuomiseksi ja ajamiseksi vahvistuu, yhä useammat kansalaiset ovat ymmärtäneet että muutos on sekä välttämätön että mahdollinen. Itseasiassa ratkaisumallit ovat jo tiedossa, tarvitaan vain poliittista tahtoa niiden ottamiseksi käyttöön. Jason Hickelin esittämät keinot talouskasvuhysterian jälkeiseen talousmalliin esitellään tässä lehdessä. Myös mm. Stephanie Keltonin (Alijäämämyytti) tai Mariana Mazzucaton (Yrittäjähenkinen valtio, Arvo) kirjat puolustavat järkevämpää, ihmisiä palvelevaa taloutta sekä julkisen sektorin tärkeätä, suorastaan ratkaisevaa asemaa siinä. Markkinafundamentalismi ei todellakaan ole ainoa vaihtoehto.

Meidän tehtävämme Suomen Attacissa on ajatella globaalisti, mutta toimia paikallisesti. Erilaisiin hankkeisiin ja kampanjoihin osallistumalla painostamme poliitikkoja sekä viranomaisia samalla kun tarjoamme vaihtoehtoisia ratkaisuja. Otamme kantaa siihen miten esimerkiksi hyvinvointialueet tai julkiset rahoituslaitokset toimivat.