European Attac Network-lausunto rokote-eriarvoisuudesta
European Attac Network-lausunto rokote-eriarvoisuudesta
Julkaistaan 12. lokakuuta 2021
Rokote-eriarvoisuus osoittaa, että tarvitsemme uuden talouden nyt. Sitoudumme vastustamaan Euroopan hallitusten häpeällistä politiikkaa.
Maailmaa nykyään vainoavasta jaosta ei ole suurempaa symbolia kuin räikeä epätasa-arvo Covid-19-rokotteiden saatavuudessa. Tähän mennessä 75% rokotteista on annettu vain 10 maassa. Vaikka Euroopan vauraimmat hallitukset ovat hankkineet rokotteita reilusti yli tarpeensa, monet maat eivät vieläkään ole rokottaneet väestönsä heikoimmassa asemassa olevia. Pienituloiset maat ovat kyenneet rokottamaan vain 0,5% kansalaisistaan.
Isojen lääkeyhtiöiden kerskaillessa tuottavansa 12 miljardia annosta vuonna 2021 ja Euroopan maiden ostaessa tehosteita, kansainvälisellä jakelumekanismilla Covaxilla on puolen miljardin annoksen vaje tänä vuonna. Tätä epätasa-arvoa ei voiteta hyväntekeväisyydellä. Tarvitsemme poliittisia toimia tämän skandaalin lopettamiseksi.
Ongelman ytimessä on valtava monopolivalta, jonka maailmantaloutemme antaa suuryrityksille. Suurin osa olemassaolevista rokotteista on kehitetty julkisen rahoituksen avulla, mutta tuloksena oleva tieto on yksityistetty. Maita ja tehtaita, jotka haluavat valmistaa rokotteita turvallisesti, estetään tekemästä niin. Yhteistyö ja läpinäkyvyys, joiden pitäisi olla tunnusomaista lääketieteellisen tiedon tuotannolle, korvataan salassapidolla ja turmeltuneella kilpailulla.
Maailman eteläiset maat ovat jo vuoden ajan vaatineet Covid-rokotteiden sekä lääkkeitä ja lääkinnällisiä laitteita koskevien maailmanlaajuisten patenttisääntöjen rajoittamista. Häpeällisesti ryhmä varakkaita Euroopan maita - ennen kaikkea Saksa, Britannia ja Sveitsi - on estänyt tämän ehdotuksen. Toisin sanoen juuri ne maat, jotka ovat hamstranneet rokotetarjontaa, estävät maita, joilla ei ole käytännössä lainkaan tarvikkeita, tuottamaan omaa. Heidän perustelunsa? Joidenkin maailman rikkaimpien yritysten voitot ovat globaalissa taloudessamme tärkeämpiä kuin Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan ihmisten oikeus elämään.
Attac perustettiin taistelemaan suuren rahoituksen ja suuryritysten kasvavaa voimaa vastaan yhteiskunnassamme. Maailmantalous on rakennettu asettamaan voitontavoittelu ihmisten hyvinvoinnin edelle. Tuloksena on hämmästyttävä epätasa-arvo, syvä köyhyys rinnakkain ennennäkemättömän vaurauden kanssa. Tämä puolestaan on aiheuttanut yhteiskunnallista ja poliittista epävarmuutta. Patentti- ja tekijänoikeussäännöt vahvistavat vääristynyttä finanssijärjestelmää, jonka olemme haastaneet koko olemassaolomme ajan, luomaan monopolikapitalismin muodon, joka ei ole yhteensopiva demokratian kanssa.
Emme voi sallia, että markkinoiden vaatimukset sanelevat maailmanlaajuista terveydenhuoltoa.
Tarvitsemme muutosta
Pyrimme tukemaan pyrkimyksiä luopua Covid-19-lääkkeiden ja -teknologioiden patenttioikeuksista. Mutta vaadimme myös kauaskantoisempia muutoksia maailmantalouteen. Näihin kuuluu:
teollis- ja tekijänoikeusjärjestelmän radikaalia uudistusta, jossa asetetaan etusijalle tiedon jakaminen ja yhteistyö yleisen edun edistämiseksi. Lyhyellä aikavälillä tämä tarkoittaa myös sellaisten teknologiansiirtojärjestelmien tukemista, joiden avulla maat voivat välttää riippuvuutta suuryrityksistä ja luopumista teollis- ja tekijänoikeussäännöistä ihmisoikeuksien toteuttamisen kannalta elintärkeiden tekniikoiden kohdalla.
julkisen ja itsenäisen tutkimus- ja valmistuskapasiteetin luonti ja vahvistaminen maailmassa isojen lääkeyritysten vallan suitsimiseksi.
Maailman terveysjärjestön asianmukainen rahoitus yhteistyön ja yhteistyön edistämiseksi maailmanlaajuisessa terveyspolitiikassa, joka on nimenomaisesti sitoutunut terveydenhuoltoon oikeutena, etusijalla ihmisarvoisen, julkisen ja yleisen terveydenhuollon luominen kaikille.
Eurooppalaisina näemme hallituksemme roolin eriarvoisuuden lisäämisessä tämän pandemian aikana häpeällisenä. Sitoudumme vastustamaan tätä politiikkaa ja solidaarisuudessa ja yhteistyössä liittolaisten kanssa ympäri maailmaa luomaan talouden, joka palvelee kaikkia ihmisiä.