ATTAC: Euroopan uusliberaali integraatiomalli hylättävä
TIEDOTE 5.3.2012
Vapaa julkaistavaksi heti.
ATTAC: Euroopan uusliberaali integraatiomalli hylättävä
Finanssimarkkinoilta alkunsa saanut talouskriisi on ravistellut maailmaa kohta puoli vuosikymmentä. Myrskyn silmään jumiutunut EU on tähänastisella kriisipolitiikallaan vain lykännyt kriisin todellisten syiden kohtaamista ja pahentanut samaan aikaan käynnissä olevia sosiaalista ja demokratian kriisiä. Päätösvalta kriisinhoidosta on keskitetty pienelle poliittiselle ja taloudelliselle valtaeliitille, joka on osoittautunut kyvyttömäksi tuottamaan todellisia ratkaisuja: kriisivaltioille saneltu leikkauspolitiikka on vain pahentanut velkaongelmia supistamalla kokonaiskysyntää, eikä rahoitusmarkkinoita ole saatu rauhoitettua. Jopa luottoluokittajat ovat epäluuloisia EU:n nykyistä kriisinhoitopolitiikkaa kohtaan.
Euroopan unionin tähänastinen kehitys on tapahtunut pitkälti uusliberalismin ehdoilla. Tämä on kannustanut sosiaalisten oikeuksien polkemiseen, ympäristöongelmien ulkoistamiseen ja haitalliseen verokilpailuun ja kasvattanut olemassa olevaa eriarvoisuutta niin Euroopan maiden välillä kuin niiden sisälläkin. Koska vaihtoehtoja uusliberalismille ei nähdä, velkakriisin oikeuttama hätäpolitiikka johtaa nykyisen integraatiomallin vahvistamiseen ja lopunkin taloudellisen päätösvallan siirtämiseen demokraattisesti valituilta päättäjiltä EU:n ja kansainvälisten talousinstituutioiden johtajistolle, yksityisille pankeille ja rahoitusmarkkinoille.
Suomen kriisipolitiikka on tähän asti ollut lyhytnäköisen sisäpoliittisen valtapelin värittämää: omien kriisivastuiden kasvattamista on vastustettu, mutta selkeitä vaihtoehtoja EU:n nykyisille ratkaisuille ei ole esitetty. Pienenä taloutena Suomi on erittäin riippuvainen Euroopan yleisestä kehityksestä, ja jo nyt on näkyvillä merkkejä siitä, kuinka kriisivaltioiden vyönkiristyskuurit heikentävät myös Suomen talouden näkymiä.
Attacin mielestä Euroopassa on aika valita kokonaan uusi suunta. Nykyistä velkakriisiä ei ratkaista eikä tulevia kriisejä estetä sen enempää uusliberaalin integraation syventämisellä kuin kansallisella sisäänpäinkääntymiselläkään. On olemassa kolmaskin vaihtoehto: progressiivisen talous-, raha-, sosiaali- ja ympäristöpolitiikan toteuttaminen Euroopan tasolla koordinoidusti. Oikeudenmukaisempi ja tasapuolisempi Eurooppa on mahdollinen, jos niin vain halutaan.
ATTACin vastaukset nykykriisiin ja keinot yhteiskuntien kehityksen irrottamiseksi rahoitusmarkkinoiden rakenteista
Euroopan velkakriisi on mahdollista ratkaista, ja uusien, vakavien kriisien synty maailmantaloudessa ja rahoitusmarkkinoilla voidaan estää. Tässä tavoitteessa onnistuminen edellyttää Euroopassa vuosikymmeniä vallinneesta uusliberaalista talousajattelusta luopumista ja progressiivisten talous-, raha-, sosiaali- ympäristöpolitiikkojen toteuttamista koordinoidusti.
Vaihtoehtona nykyiselle näköalattomuudelle Euroopan Attac-verkosto vaatii:
Julkinen rahoitus on erotettava rahoitusmarkkinoista. On tehtävä mahdolliseksi demokraattinen julkinen rahoitus demokraattisesti hallitun keskuspankin suoraan hallituksille myöntämällä lainoituksella.
Velkaloukut on lopetettava. On tehtävä loppu leikkauspolitiikasta ja käynnistettävä velkojen riippumaton tarkastusprosessi, joka johtaa velkojen peruutuksiin. Pankkien ja yksityisten rahoitusmarkkinatoimijoiden on kannettava osuutensa menetyksistä.
Valtioiden rahoitukselle on rakennettava kestävä perusta. On nostettava koordinoidusti varallisuuden ja yritysten voittojen verotusta ja harmonisoitava veroja ylöspäin haitallisen verokilpailun lopettamiseksi. On pysäytettävä veronkierto ja käynnistettävä ”finanssitaloussaarto” veroparatiiseja vastaan.
Rahoitusmarkkinat on riisuttava aseista ja asetettava pankkisektori julkiseen kontrolliin. On kiellettävä haitalliset keinottelumekanismit (esim. robottikaupankäynti, kattamaton lyhyeksi myynti, johdannaiskeinottelu, pörssin ulkopuoliset OTC-sopimukset) ja säädettävä kaikista finanssitransaktioista maksettavaksi vähintään 0,1 %:n vero; pankkien toimintaa on säänneltävä tiukasti (esim. on erotettava vähittäispankkitoiminta investointipankeista ja purettava pankit, jotka ovat ”too big to fail” eli liian suuria, jotta niiden voisi antaa kaatua).
Talous on rahoitettava julkisesti ja demokraattisesti.On rakennettava julkinen ja osuustoiminnallinen, demokraattisesti hallittu pankkisektori varmistamaan yhteiskunnan sosiaalisten ja taloudellisten tarpeiden rahoitus, takaamaan sosiaalisten oikeuksien toteutuminen ja rahoittamaan yhteiskuntien siirtymistä kohti ekologista kestävyyttä. Kauppapolitiikat tulee tarkistaa näiden tavoitteiden mukaisiksi yhteistyössä kehittyvien maiden kanssa.
Eurooppa ihmisille, ei voitontavoittelulle. Talous- ja sosiaalipolitiikkaa on kehitettävä koordinoidusti ja demokraattisesti hallitut julkiset palvelut on palautettava aiemmalle tasolleen ja niitä on laajennettava. Näin on tehtävä epätasapainojen vähentämiseksi, talouksien ekologisen kestävyyden edistämiseksi, laadukkaan työelämän kehittämiseksi, sukupuolten välisen tasa-arvon lisäämiseksi ja perustavanlaatuisten sosiaalisten ja taloudellisten oikeuksien laajentamiseksi (ml. terveydenhuolto, koulutus, asuminen, liikkuminen, ruoka, veden ja energian saanti, tiedonsaanti, kulttuuri, sosiaalihuolto) sekä sen varmistamiseksi, että nämä oikeudet toteutuvat 100-prosenttisesti julkisesti omistetun palveluverkoston kautta.
Todellista demokratiaa – NYT. On käynnistettävä perustuslakiprosessi, jonka tavoitteena on demokratisoida kaikki päätöksenteon tasot; on kannustettava ja edistettävä julkista, läpinäkyvää ja vastuullista keskustelua Euroopan tulevaisuuden visioista ja vaihtoehtoisista EU-politiikoista.
Suomen Attacille uusi hallitus
Attac ry. valitsi vuosikokouksessaan 3.3.2012 yhdistyksen uuden hallituksen. Hallitukseen valittiin Omar El-Begawy, Marko Juutinen, Anita Kelles, Kuutti Koski, Piia Lavila, Jukka Linberg, Niina Lääperi, Heikki Patomäki, Pirjo Rosqvist, Eeva Talvikallio ja Marissa Varmavuori. Hallituksen varajäseniksi valittiin Susanna Järn, Antti Sorsa ja Marjaana Varmavuori.
Lisätiedot:
Heikki Patomäki, puh. 040 5184854
Eeva Talvikallio, puh. 050 3425969